Groepsaankoop energie



De aankoop van energie is vaak een grote hap uit de operationele kosten van een onderneming. De energieprijs wordt bepaald door 3 componenten waarvan 2 componenten wettelijk vastliggen en dus bij elke leverancier dezelfde zijn. 

De 3 componenten van een energiefactuur zijn: 

  1. De zuivere energieprijs (productie van de elektriciteit)
  2. De transmissie- en distributiekosten
  3. De wettelijke taksen

Wens je uw energiefactuur te vergelijken met een andere leverancier, dan volstaat het om enkel naar de eerste component te kijken, de zuivere energieprijs. De andere componenten zijn namelijk bij elke leverancier dezelfde. 
Hoe deze zuivere energieprijs vorm krijgt, hangt af van het type energiemarkt waar naar gekeken wordt. 

Er zijn 2 'energiemarkten' actief: de vaste-termijn markt (ENDEX) en de flexibele markt (EPEX).

Kenmerken van de vast termijn markt (ENDEX): 

  • Prijzen voor productie van de energie zijn afhankelijk van een globale context (vb. de coronacrisis zorgde voor een forse daling op deze markt, Amerikaanse verkiezingen of de doorbraak van een coronavaccin, aanslagen in ... bepalen in grote mate de productieprijzen van de elektriciteit en aardgas)
  • Eens je prijs/contract is vastgelegd voor een bepaalde periode, dan is er een garantie op dezelfde prijs gedurende de contractperiode - deze kost kan vrij gemakkelijk gebudgetteerd worden
  • Prijzen kunnen tot 3 jaar 'op voorhand' worden vastgelegd door de energie_aankoper - hoe sneller men een prijs vastlegt (of voor een bepaald percentage) - hoe lager het risico op grote prijsverschillen (hoe dichter bij het jaar van aanvang van het contract, des te instabieler wordt de zekerheid op een goede prijs - één voorval in de wereld kan de prijzen fors doen stijgen voor de nabije periode)

Kenmerken van de flexibele markt (EPEX)

  • Prijzen voor productie van de energie zijn afhankelijk van een lokale context (vb. wat is de energievraag van de dag, is er veel wind of zon voor de productie van hernieuwbare energie,... bepalen in grote mate de productieprijzen van de elektriciteit en aardgas)
  • Eens je prijs/contract is vastgelegd voor een bepaalde periode, dan is er geen garantie op dezelfde prijs gedurende de contractperiode - de kosten voor energie volgen het vraag en aanbod-principe en scheppen dus kansen om mee te surfen op zeer lage tarieven wanneer er weinig vraag is, maar kunnen eveneens ook hoge prijzen hebben wanneer er weinig aanbod is, en de vraag hoog is. Gemiddeld gezien is de flexibele prijs lager dan een vast tarief (het risico ligt hier bij de eindklant)

Raamovereenkomsten energie via het parkmanagement

Via het parkmanagement en de betreffende VZW op het bedrijventerrein, kunnen de leden (en toekomstige leden) ervan een simulatie laten maken door de parkmanager of de raamovereenkomsten een goede optie kan zijn en je als bedrijf kan besparen op de energiekost. 


We onderscheiden 3 typen ondernemingen en geven advies en vergelijkingen op basis van onze 2 grote partnerships (Engie: ENDEX - Scholt: EPEX/ENDEX): 

  1. Onderneming met een relatief klein elektriciteits- aardgasverbruik (+/- 100MWh)
  2. Hebben baadt bij een vast tarief - betalen geen vaste vergoeding wat vaak al de grootste procentuele besparing geeft
  3. Voorbeelden: KMO-units, kantoren, magazijnen,...
  4. Onderneming met een gemiddeld elektriciteits- aardgasverbruik (>100 < 500 MWh)
  5. Afhankelijk van het type ondernemer/aankoper je bent kan je beide energiemarkten in overweging nemen. Het vast tarief geeft de zekerheid op een stabiele prijs en zorgt ervoor dat je energiekost in lijn ligt met jouw voorspelde begroting. Neem je een flexibel tarief in overweging, dan volg je mee de lokale tendensen van de markt en kan dit een gunstiger model zijn, zeker wanneer het aanbod groter is dan de vraag. (Het aanbod van hernieuwbare energie neemt jaar na jaar toe)
  6. Het profiel van je onderneming is ook een doorslaggevende piste in de keuze van energiemarkt. Een onderneming die slechts actief is tijdens normale kantooractiviteit en niet in het weekend of na kantooruren, heeft meer voordeel bij een vast tarief. Ben je een onderneming die het tegenovergestelde is, en dus eveneens actief in de avond- nachturen en in het weekend - dan loont de overweging naar een flexibel tarief zeker de moeite - de vraag in dal- en nachturen is namelijk lager dan het aanbod, waarbij het gemiddeld tarief gunstiger is dan een vast tarief
  7. Ondernemingen met een groot elektriciteits- aardgasverbruik (> 500MWh)
  8. Hier raden we aan om zeker beide opties te bekijken - de energiekost van deze ondernemingen nemen een grote hap uit het budget en de besparingen bij de overstap naar een flexibel energiecontract MET monitoring, zijn procentueel en in absolute cijfers, een te overwegen oefening waard. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een combi-contract waarbij een gedeelte van de energieprijs wordt vastgelegd op de ENDEX-markt en een ander gedeelte flexibel te laten verlopen - het risico verkleint, maar als onderneming surf je mee op de tendensen van de markt.

Wat kan ik als bedrijf ondernemen?

Lid of geen lid van de VZW, er zijn 2 opties via het parkmanagement mogelijk om je energiekosten te evalueren EN bij een gunstig tarief ook te besparen door de overstap te maken. 


Onze parkmanagers bekijken en adviseren wekelijks heel wat ondernemingen omtrent hun energiefactuur. Ze worden hier bijgestaan door onze overkoepelende partners: Engie en Scholt om beide mogelijkheden met de onderneming te bekijken. 
Maak je onderneming kenbaar bij je parkmanager en ga samen op onderzoek naar de beste formule voor uw energiekost.


STUUR EEN BERICHT NAAR DE PARKMANAGER

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & de volgende events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels